Overstappen naar een (hybride) warmtepomp

Steeds meer mensen stappen over naar een warmtepomp. En dat kan een hybride warmtepomp zijn in combinatie met een cv-ketel of een all-electric warmtepomp waar helemaal geen gas meer aan te pas komt. Vanaf 2026 is de hybride warmtepomp zelfs de standaard wanneer je je cv-ketel gaat vervangen. Maar hoe werkt die overstap naar een warmtepomp?

Hybride of all-electric warmtepomp

We noemden de term ‘hybride’ warmtepomp al even. Een warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel. In dat geval hoef je je cv-ketel nog niet weg te doen en kun je toch al heel veel besparen op je gasverbruik. Als je nog meer wilt besparen, dan kun je beter kiezen voor een all-electric warmtepomp. Daarmee bespaar je 100% op je gasverbruik en als je dan ook nog eens elektrisch kookt, heb je zelfs geen gasaansluiting meer nodig.

Let hierop bij de overstap naar hybride

Het kan om verschillende redenen toch een keuze zijn om voor een hybride warmtepomp te gaan. Dat kan zijn omdat je in stappen wilt verduurzamen of de financiële redenen nog geen all-electric warmtepomp wilt of kunt aanschaffen. Maar als je hiervoor kiest, is het wel belangrijk om te kijken of je in de toekomst alsnog makkelijk de stap kunt maken naar all-electric. Er zijn warmtepompen op de markt die dit extra gemakkelijk maken, de zogeheten All-Electric Ready warmtepompen. Een beetje hetzelfde als de HD ready televisies, maar dan een warmtepomp.

De stappen voor het installeren van een warmtepomp

Of je nu voor een hybride of all-electric warmtepomp gaat, je doorloopt altijd een aantal stappen voor de installatie. We zetten ze op een rij:

  1. Ontdek of je woning geschikt is: in principe zijn bijna alle woningen wel geschikt voor een warmtepomp of er moet sprake zijn van hele slechte isolatie.
  2. Een installateur inschakelen: een installateur kan samen met je bekijken of je woning geschikt is voor een warmtepomp en welke warmtepomp het meeste rendement oplevert.
  3. Een offerte ontvangen: de installateur zal een advies geven en je een offerte sturen. Na akkoord kan het verdere proces in gang worden gezet.
  4. De warmtepomp installeren: samen met de installateur plan je een datum in voor het installeren van de warmtepomp.
  5. De warmtepomp inregelen: na de installatie wordt de warmtepomp ingeregeld op basis van je persoonlijke wensen voor warmtecomfort.

Heb je een hybride warmtepomp laten installeren en wil je overstappen naar een all-electric warmtepomp, dan kan de installateur samen met je kijken welke aanpassingen nodig zijn zoals het installeren van een boiler en eventueel een extra elektrisch element.

Nog meer verduurzamen? Lees hoe je kunt besparen op energiekosten met zonnepanelen. We geven je ook tips hoe je gas, water en licht berekent, zodat je ook ziet hoeveel je bespaart met de duurzame maatregelen.